1 June 2017

diploma pengurusan halal / halal management(UITM ACIS)

     Nak share la apa tu course halal management or pengurusan hala ni sb tgh ada idea nk menaip plus
tgh rajin kot. hihi So nak share macam mana I survive in this course, mcm mna i bleh consider 
with this course andd course ni study apa je. so you guys must be curious kannnn ? cehh konon. haha

AT THE BEGINNING OF THE SEMESTER

so, i masuk course 2014/2. waktu ni second intake sesi nov ok. result spm i xde la gempak mana pun sb tu dpt second intake
 lpastu awal-awal masuk biase la duk blakang2 kelas x ckap ngn sape . ( pemalu+weird that time)
 haha lepastu masa bila tah mula rajin jdi x malu tegur dak lain *tak tegur semua k. hihi thus,
 im a clingy person and susah nk bkawan sometimes. ok dah. sbenanya nk bgtau course ni heaven sgt 
as for me sb kbyakkan awal sem kita blaja bnda basic mcm kita blaja sekolah mngh (who's yg skolah agama or
 ada basic blaja sub islamic).  course ni ada dekat uitm puncak alam and uitm sarawak only. 
cuma, ada laa anasir kata nk pndah melaka la, penang la and what so ever. stakat ni course ni still ada 
dekat palam je dikk oii. jgn risau sng nk balik rmh klau duk palam. haaaa

kalau sebut pasal halal ni, mostly korg terfkir "eh ni mst ada kaitan dgn jakim,main,jais and smua jbatan
 agama kn"? its nooooo! bidang dia luas k. korg bleh masuk mcm2 industry bila dah grad nanti sebabbbb
 rmai industry nk pkai students halal. katanya lect, sb skg humankind lebih mmerlukan bnda halal dari haram 
dan lebih teliti bab kbersihan kan ? tapi, kerja tu kan rezeki. keje mna2 pn janji halal xkesah. bila ada sijil tgi 
dpt keje dkt tmpat advance skit x kesah la kau dari ipta/ipts dik jnji kau blaja ikhlas dik. gituuu

klau sem satu dlm course ni ada 8 subjek. 5050 killer subjek dia. kau tak study kau go die ataupun
 kau repeat paper dik. haha subjek2 yang ader dalam kos ni antaranya ialah :

  1. introduction to halal (main subject)
  2. akidah
  3. akhlak
  4. syariah
  5. bisnes math (in english)
  6. arabic
  7. Elc120 (subject english pling best!)
  8. (kesatria negara) *ni mcm koko kat skolah je


course ni bleh survive klau rajin. tak kesah lah result gempak or x gempak masa spm sb bila dah masuk ipta/ipts
 lain dah dia pnya situasi. semua kau kene pulun habis2 klau tak ketinggalan la jwb nya. 
 tapi, akak xde la pandai mane pn dik tp result alhmdulillah je. hihi yang penting jgn kdekut ilmu,
 jgn biadap dgn lect semua tu. 
assignment tak yah ckap every sub ada assignment k.


haaa nah tgk muka suci kami masa sem satu dulu. haha yang ni gmb dgn lect utk main sub (introduction to halal) 
sub ni i paling sukaa and i score k sub ni masa final dulu. hihi *riak skit :p omgg! imiss ustzah syu so much.
lect paling best, crewet skit but still can go with it. lect paling fun dlm kelas. serius x ngntuk lasung masa 
kelas diaaaa :) dak halal je bleh blaja ngn dia. dak muamalat xdpt blaja nga dia. hihi


ni geng dak2 ppuan je. maklum la semua alim-alim kan xleh amik gmb ngn laki dkat. uhuhu except i k. i x alim.
 haha jgn pelik ppuan mmg rmai dari laki :)


okay last, gambar last kesat. yeayyy! rindu nya nk blaja mgm ckgu samdin. rindu nk kena denda, rndu nk kena 
marah. ckgu the best ever!  imiss everything moment in palam :( anything need to know just hit me on instagram. 
xoxo N

HEY DA READ? OKE THNX :)

No comments:

Post a Comment